Zaterdag 16 mei 

AVRO Close Up

Vieren wat kapot is

_____

Het werk 'Portrait of the nail behind the canvas' van Bas van Wieringen werd per ongeluk overgeschilderd door een museummedewerker. Nu onderzoekt de kunstenaar of hij er opnieuw zelf waarde aan toe kan voegen.

 

Bas van Wieringens kunst wordt gekenmerkt door humor en unieke kijk op de realiteit. Dus toen zijn werk Portrait of the nail behind the canvas werd overgeschilderd vond hij dat eigenlijk vooral grappig en interessant. Veel van zijn werk, waaronder deze, gaat op in het museum waardoor een nietsvermoedende bezoeker er zo overheen zou kijken. En nu was precies dat gebeurd: bij het witten van de museummuren dacht de medewerker dat dit een stuk muur was dat gewit moest worden.

 

Vieren wat kapot is is een documentaire die de vraag oproept wat nu precies (moderne) kunst is. Kan Van Wieringen dit overgeschilderde stuk gewoon weer als "zijn kunst" tentoonstellen ookal heeft hij het overschilderen zelf niet bedacht? Of moet er weer extra waarde aan worden toegevoegd? En zo ja, is het dan weer geschikt voor de museummuren?

 

Kijk de film online, hier.

 

 

de Volkskrant

Overgeschilderde betonspijker op kunstwerk Van Wieringen is nu van goud. Over het maakproces.

Lees het artikel

 

de Volkskrant

Zijn kunstwerk werd overgeschilderd. Maar is het daardoor ook verpest? Een reconstructie van het oververven van het werk.

Lees het artikel

 

de Volkskrant

Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft een geschonken kunstwerk van Bas van Wieringen na lang beraad geaccepteerd. Het per ongeluk overgeschilderde werk is vooralsnog niet op zaal te zien.

Lees het artikel

 

het Parool

Betonspijkerhumor in docu over kunstenaar Bas van Wieringen.

Lees het artikel

Portrait of the nail
behind the canvas